Open OV-data: niet in 2015, maar nu!

This is a post in Dutch arguing the need for open transit data in the Netherlands. A version in English may or may not follow.

In dit filmpje wordt met een aantal sprekende voorbeelden duidelijk gemaakt waarom actuele en betrouwbare gegevens over verkeer en – in het bijzonder – openbaar vervoer vrij beschikbaar zouden moeten zijn. Open data leidt tot innovatie, tot meer bronnen waar je als burger voor informatie terecht kan, en daardoor betere verplaatsingskeuzes en veiliger verkeer.

Open data over openbaar vervoer en verkeer is op steeds meer plaatsen werkelijkheid aan het worden. In de VS zijn al flink wat voorbeelden te vinden: volgens de website citygoround.org hebben 114 van de meer dan 800 aanbieders van OV in de VS open data beschikbaar. Hieronder zijn MTA in New York en het Massachussets Department of Transport die in het filmpje voorkomen.

In Europa gaat het er, in weerwil van de goede bedoelingen van de Europese Commissie die er mooie plannen en dure congressen aan wijdt, nog niet zo voortvarend aan toe. Londen heeft had een feed met live-informatie over de Underground. Op nationaal niveau heeft Groot-Brittanië grote plannen met open data: er is een dataportaal dat feestelijk werd geopend door de vader van de hyperlinked informatie: Tim Berners-Lee. Sir Tim maakte zich trouwens in een TED-talk al sterk voor een wereld van open data.

Verder is het in Europa met een lampje zoeken naar open data over transport. Een korte zoektocht op het internet levert nog wel wat op. De Franse stad Rennes heeft een open OV-data API. Er zijn vast nog wel een paar voorbeelden te vinden. Maar niet in Nederland. Nee – hier willen we het in één keer grondig aanpakken, met een Nationaal Datawarehouse Openbaar Vervoersinformatie. De aanbesteding – het was bijna onderhands aan 9292ov gegund – komt er volgend jaar, en dan kan worden begonnen met bouwen – en polderen om alle OV-bedrijven zover te krijgen dat ze hun gegevens afstaan. In 2015 moet het allemaal af zijn. En of er dan een open API komt op die gegevens, dat weet zelfs mevrouw Huizinga niet.

Ondertussen gaat de echte wereld gewoon door. Met mooie dingen maken op open data die wel bestaat. En wij sukkelen maar voort met een OV-reisinformatiewebsite waar we tien jaar geleden al niet trots op waren. Daarom zou ik willen zeggen tegen de GVBs en de Connexxions van dit land: doe er gewoon niet aan mee, huur een paar developers in en publiceer je eigen open datafeeds. En ga dan, net als de mensen van de Newyorkse metro en het Massachussets Department of Transport, in je luie stoel zitten. De creatieve toepassingen, die je zelf nooit had kunnen bedenken, komen dan heel erg vlug. Als jullie zorgen voor de open data, dan zorg ik voor een unconference die tot de laatste stoel gevuld is met creatieve mensen die staan te popelen om geweldige OV-apps te gaan maken. Deal?

Advertisements